oil pulling

Oil-pulling en oil-swishing zijn de Engelse vertaling van Gandusha.

Gandusha en Kavalagraha zijn handelingen waarmee je ‘Je mond spoelt met olie’ of een kruidenmengsel op basis van olie of water. Kruiden op basis van water worden verkocht onder de benaming ‘kwath’.

Bij Gandusha gaat het om spoelbewegingen maken.

Bij Kavalagraha wordt er een kleine hoeveelheid olie (of honing) in de mond gehouden, zonder te bewegen.

Dit zijn oude Ayurvedisch dagrituelen vóór het tanden poetsen.

 

Waarom oilpulling?

Olie doodt miljoenen bacteriën die zich gedurende de nacht ergens in het lichaam hebben verzameld, zoals op de achterste gedeelte van de tong.

 

In de nacht is het lichaam orgaan voor orgaan aan het ontgiften.

Er zijn ook tijden aan het ontgiften gerelateerd zoals van 23.00 – 01.00 uur de galblaas, 01.00 – 03.00 uur de lever, 03.00 – 05.00 uur de longen, 05.00 – 07.00 de dikke darm etc.

 

Daarom worden wij geadviseerd om na 22.00 uur s’avond niet te eten.

De afvalstoffen verzamelen zich gedurende de nacht in de darmen in de vorm van voedings resten. In de maag verzamelen overtollig gal en zouten. En op de tong, bacteriën/orale toxinen die voor een slechte adem zorgen. Dit zijn de organen met grote hoeveelheden afvalstoffen. Oilpulling helpt deze afvalstoffen afvoeren. Ook overtollige dosha van de ogen, oren, neus en mond worden afgevoerd.

 

Voordelen van oilpulling zijn:

 • Smaak verbeterend
 • Slijmoplossend
 • Gezonde tandvlees
 • Verjongend
 • Gave huid ( bij acne)
 • Frisse adem
 • Heldere blik en helder denken

 

 

Hoe doe je oilpulling?

10-20 ml olie in de mond, ongeveer 10-20 minuten spoelbewegingen maken totdat de olie vermengd met speeksel teveel wordt om in te houden. Dan uitspugen en mond spoelen met warm water, vervolgens tanden poetsen en tong schrapen.

 

“The dirt which is collected at the root of the tongue creates obstructions in respiration and produces a foul smell, hence one should scrape the tongue.” Charak Samhita

 

 

Verschillende soorten olie.

Verschillende soorten oilpulling worden in de Ayurveda gebruikt bij verschillende klachten.

 

Sesamolie spoeling wordt geadviseerd bij oorsuizen, constipatie, nek schouderpijn en andere Vata dosha ( lucht) gerelateerde klachten

 

Mosterdolie spoeling wordt geadviseerd bij sinus verstopping, slijmophoping en andere Kapha dosha ( aarde) gerelateerde klachten

 

Kokosolie spoeling wordt geadviseerd bij vroege vergrijzing en haaruitval en andere Pitta dosha ( vuur) gerelateerde klachten

 

Kokosolie met een snufje zuiveringszout voor een pH waarde 7 in de mond. Hierdoor kan de wond snel genezen na het laten uittrekken van een kies. Na 5 minuten spoelen gaat de pH van 5 naar 7, waardoor bacteriën geen kans maken. Dit hebben wij uitgetest.

 

Bij verstoring van alle doshas zoals auto immuunziekten adviseren wij spoeling met Ghee. Ghee is Geklaarde boter en Ojas verhogend(ojas =levens energie ) Het ontgift en versterkt tegelijk zoals een bergkristal in zwarte toermalijn de negativiteit opzuigt en zichzelf ook oplaadt.

 

Bij mondzweer en blaasjes is kavala graha met honing het beste. Hierbij wordt de mond echter niet gespoeld, maar de honing in de mond gehouden totdat de mond vol loopt.

 

Bij klachten waarbij je niet weet welke van de 3 drie doshas uit balans is kun je de eerste 3 oliën afwisselend gebruiken. Ook kun je over het algemeen zonnebloem olie gebruiken bij bijvoorbeeld migraine en hoofdpijn. Deze twee klachten kunnen Vata, Pitta of Kapha gerelateerd zijn of een combinatie van 2 doshas.

 

Je kunt je creativiteit gebruiken door bijvoorbeeld:

 

 • gemalen kruidnagel aan je olie toe te voegen voor een extra sterk antibacterieel effect bij tand problemen.
 • een druppel mintolie voor een frisse mondgeur
 • druppel laurierolie als je last hebt van gassen
 • Rozemarijn kruiden of druppeltje olie voor helderheid

 

Zelf heb ik een slokje kokosolie met parasietenkuur gemengd bij een acute tand infectie. De volgende dag was het zo goed als weg en na 3 dagen 3 x daags spoelen was het helemaal weg. Ik neem zo’n mengsel altijd mee op vakantie, aangezien op grote hoogten van de Himalaya kiespijn etc. kan voorkomen. 10 jaar geleden zou ik hiervoor amoxilline kuur hebben gehad.

 

Het is nooit te laat om te leren beter voor je lichaam te zorgen. Zolang het op een natuurlijke manier mogelijk, is het geen misdaad om het ook te doen. Voor extreme gevallen zijn er nog altijd extreme methoden, die verdwijnen echt niet.

 

Waarom moeilijk doen als het Natuurlijk kan.

 

Met dank aan de natuur,

 

Copyright: Indra Radjkoemar,

Bachelor in Ayurveda en Opsteller

laatste update: 8-1-2018