Intestine Totale darmreiniging!

Darmreiniging welke wij adviseren in de praktijk is een totale reiniging d.w.z. maag, dunne darm en dikke darm reinigen. Darmreiniging kun je op verschillende manieren doen. Ik zal hier 4 verschillende methoden beschrijven zodat je kunt kiezen wat het beste bij jou past en thuis zelf een darmreiniging kunt doen.

Voorbereidingen:

 • Plan je darmreiniging op een dag dat je vrij bent.
 • Darm reinigen gebeurt altijd op een lege maag, bij voorkeur  ‘s ochtends vroeg.
 • Maak vooraf een grote pan soep of iets anders wat warm en zacht verteerbaar is.
 • Vermijd rauw voedsel zoals appels, sla etc. op de dag van de reiniging vanwege gisting.
 • Indien nodig, neem na een darmreiniging een probiotica kuur o.a. Curculac of Imutis.
 • Heb je last van candida dan kun je het beste een Lactibiane kuur nemen.
 • Na een darmreiniging is een klysma wel  goed, maar niet noodzakelijk.

Mogelijke teleurstelling:

Darmreinigingen werkt niet bij iedereen al de eerste keer. Daar heeft het lichaam zijn redenen voor waar wij met ons verstand niet bij kunnen. Als de darmen veel slakken en onverteerde voedsel resten al jaren hebben vastgehouden dat is aangekoekt aan de darmwand dan is het logisch dat de darmen tijd nodig hebben om goed te weken alvorens de afvalstoffen losgelaten kunnen worden. Een aangekoekte pan kun je ook niet even uitspoelen. Dat moet je ook rustig in water weken, soms dagenlang. ( Tenzij je agressieve middelen niet schuwt) Geef nooit op, blijf je lichaam vertrouwen ook al begrijp jij de processen van het lichaam niet. Het verstand kan niet tippen aan de intelligentie van het lichaam.

Angst om te zuiveren!

Er zit nogal wat taboes en angsten als het aankomt op detoxen. Sommige angsten komen uit bezorgdheid en sommige uit onwetendheid. De meest voorkomende angst is dat door darmreiniging ook de goede bacteriën kan wegspoelen. Dat klopt. Tijdens een darmreiniging kan goede en slechte bacteriën wegspoelen. Dat is echter geen reden om de hygiëne van je darmen te verwaarlozen. Er bestaan verschillende soorten probiotica om de goede darmbacteriën aan te vullen indien nodig. Door het gebruik van antibiotica gaan ook goede bacteriën dood. Dat weerhoudt toch ook niet om antibiotica te gebruiken?

Note:

 • Velen weten echter niet dat ze de goede bacteriën al missen. Dat kan ook één van de redenen zijn bij stoelgang problemen. Soms ontbreken ze zonder dat je het weet.
 • Als je meerdere antibiotica kuren hebt gehad, dan is de kans groot dat goede bacteriën ontbreken in je darmen. Zoals een darmreiniging alles doorspoelt, precies zo doodt antibiotica alle bacteriën, ongeacht goed of slecht. Darm detox middelen en antibiotica kuren kunnen geen goede en slechte bacteriën onderscheiden.
 • Goede darmbacteriën raak je niet kwijt na 1 zuivering. Alleen bij chronische klachten waar meerdere darmreinigingen nodig zijn, dan kun je de goede bacteriën kwijt raken. Een  Probiotica kan in zo’n geval oplossing bieden ter aanvulling van de goede bacteriën.

Verschillende soorten darmdetoxen

Methode 1

Darmreiniging met Wonderolie

Dit werkt het beste als je de avond ervoor iets vettig hebt gegeten zoals pizza met veel kaas. Roer 50 ml wonder olie in een glas warme melk en drink het ‘s ochtends op lege maag. Daarna niet eten of drinken. Na ongeveer een uur begint het te werken. Na elk toilet bezoek moet je water of kruidenthee drinken. Alleen warm water drinken werkt het beste. Na 5 tot 6 toilet bezoek kan je een beetje eten. Als je om 8.00 uur begint, dan ben je rond 13.00 uur klaar en kun je eten.

Wonderolie kun je ook 3 dagen achter elkaar voor het slapen gaan 2 eetlepels nemen. Dit is prettiger voor kinderen en ouderen.

Methode 2

Darm reiniging met Natrium Bicarbonaat / Zuiveringszout

Neem 1-1,5 eetlepel zuiveringszout in een groot glas lauw water en voeg daar 1-2 eetlepels limoensap toe. Roer het tot het zout is opgelost en drink het op lege maag. Na maximaal 1 uur begint het te werken. Na de eerste stoelgang begin je met het drinken van lauw water tot er alleen maar water uitkomt. Daarna stop je met water drinken, wacht nog een half uur ga daarna eten en uitrusten.

Veel slapen op deze dag en warm, licht verteerbaar eten.  

Let op:

Mocht er na 1,5 uur nog niets gebeuren dan kun je gewoon gaan eten en de zuivering op een andere dag weer proberen. Wij hebben gemerkt dat bij hoge verzuring tegen lage PH waarde van 4 tot 5, deze reiniging pas na een aantal pogingen begint te werken. De natriumbicarbonaat wordt door het lichaam opgenomen om te ontzuren, dan lijkt het alsof de reiniging niet werkt. Echter stijgt de PH waarde wel. Dat is een voordeel wat wij vaker hebben gemeten.

Je kunt ook PH strips aanschaffen en zelf thuis voor en na een reiniging het verschil meten en bijhouden.  

Methode 3

Darmreiniging met Sennep thee

Kook 1 eetlepel sennepblaadjes met 1/2 eetlepel muntblaadjes en 1/2 eetlepel groene thee in 1.5 liter water op een laag vuurtje. Ongeveer 15 minuten. Laat het afkoelen en drink het lauw op gedurende 1-2 uren in de ochtend op lege maag. Je kunt dit ook een avond van te voren klaarmaken en de volgende ochtend een beetje opwarmen. Dan zijn de kruiden beter ingetrokken en werkt het sneller.

Kant en klare theezakjes vindt u in onze darm kit en migraine kit.

Tijdens deze reiniging mag je de hele dag bouillon/soep drinken. Maak niet te rijk gevulde soep.

Methode 4

Darmreiniging met Magnesium sulfaat / Bitterzout

Magnesium sulfaat smaakt bitter ( vandaar de naam bitterzout) en werkt laxerend. Gebruik precies op dezelfde manier als Natrium bicarbonaat/Zuiveringszout. Het verschil tussen Bitterzout en Zuiveringszout is:

 • Zuiveringszout krikt de PH waarde op, wat bij het gebruik van bitterzout niet zo gauw gebeurt.
 • Bitterzout drinkt wel iets makkelijker dan zuiveringszout.

  Een voorzichtige indicatie van klachten en welke zuivering het beste erbij past.

Bij maagzuur, constipatie, migraine, reumatische klachten en jicht is het beter om de zuiveringszout detox te doen.

Bij spastische darm is het beter om eerst een wonderolie detox te doen en 3 weken daarna met zuiveringszout.

Bij hardnekkige en langdurige verstopping is een Sennepblad detox van een hele dag beter om te beginnen. Na 4 weken nogmaals met zuiveringzout gevolgd door een probiotica kuur indien nodig. Bitterzout kun je gebruiken bij niet al te grote problemen zoals preventief schoonhouden van de darmen.

Plaatje 1 laat zien hoe je darmen eruit zien bij chronische constipatie.

Plaatje 2 laat zien hoe je darmen eruit zien na een reiniging.

Plaatje 3 laat een schone gezonde darm zien.

chronic constipationClean colon

Tot slot

Het is aan te raden om je eetpatroon en leefstijl aan te passen. Door de juiste voeding voor jouw lichaamstype en een goede maag darm werking, reinigt je lichaam zelf dagelijks op een natuurlijke manier.

30 jaar geleden was één darm reiniging per jaar genoeg. Probiotica was ook niet nodig. Nu zijn we zover dat zelfs  4-6 reinigingen per jaar niet genoeg blijken. Hierdoor kun je al opmaken hoe ons leefstijl en voedingspatroon is veranderd. Als je de voedselketens een beetje in de gaten hebt gehouden de afgelopen 20 jaren dan weet je dat men meer afval binnen krijgt in de vorm van plastic ( synthetische middelen zoals margarine) afvalresten zoals bij frikandellen, bitterballen en bewerkte vleeswaren, slijm bevorderende zuivel toetjes ( combinatie fruit en zuivel), verzurende suikers /zoetstoffen, E-nummers en minder vitaminen en mineralen als wij niet goed opletten.

Voedsel die de dagelijkse stoelgang stimuleren zijn: Pruimen, droge abrikozen, sinaasappelsap, psylliumvlokken, lijnzaad, zoete tamarinde, glas warme melk met Ghee/geklaarde boter en koffie. Uiteraard is het beste als je darmen geen hulpmiddelen nodig hebben. Dat is met onze huidige voedingsaanbod bijna niet haalbaar, tenzij je elke dag alert blijft tijdens je boodschappen doen en koken.

Deel jouw detox ervaringen hier met ons zodat wij van elkaar kunnen leren.  Graag alleen reageren als je iets bij te dragen hebt aan darmreiniging. Geen oordelen en angst zaaien aub. Ik merk soms dat mensen die irreële angst hebben om te reinigen ook anderen ervan proberen te weerhouden. Dat is niet nodig.

Deze eenvoudige Darm detox-Kit bestellen ?
klik hier
 
Copyright: Indra Radjkoemar

Disclaimer: Deze detox methoden komen niet uit de Ayurveda. Het is een verzameling van uitgevoerde reinigingen die goed hebben gewerkt in de praktijk.

colon

Alle artikelen op deze site worden belangeloos geschreven en mogen gedeeld worden mits de bronnen worden gerespecteerd. Wij behouden ons het recht om de inhoud aan te passen zodra wij meer kennis opdoen op dit gebied.

Laatste update: 8-01-2018

Kom je er niet uit of wil je persoonlijk advies?

Boek een telefonische consult en stel al je vragen.

Boek telefonisch consult

Voor persoonlijk advies kun je een telefonische gesprek boeken