Netra tarpana of Akshi tarpana betekent Oogbad ( netra of Akshi = oog, tarpana = onderdompelen)

Dit is een eeuwen oude oogbehandeling met ghee om het zicht te verbeteren of ter preventie om achteruitgang van het zicht tegen te gaan.

Netra tarpana behandelingen worden in deze tijd helaas alleen toegepast bij oogproblemen zoals droge ogen, tranende ogen, geprikkelde ogen en slecht zicht.

Als kind zag ik mijn moeder ghee in haar ogen druppelen ter preventie.

Veertig jaar later begreep ik dat het een oude Indiase behandelwijze was, toen meegenomen door Indiase contract arbeiders.

In 2015 heb ik in samenwerking met collega’s een eigen research gedaan met Ayurvedische oogbehandelingen.

Deze behandelingen deden wij 8 maandenlang met een tussenpoos van een week.

Ik zal hier wat ervaringen vermelden over de 3 vaak voorkomende soorten oogklachten.

Vata oogklachten, Pitta oogklachten en Kapha oogklachten.

Daarnaast zijn er ook wat ingewikkelde gevallen zoals de 2 dosha’s verstoring. Dan heb je bijvoorbeeld prikkelende ogen en tranende ogen en troebel zicht tegelijk.

Glaucoom

Hoge oogdruk, bekent als Glaucoom zien wij in de Ayurveda als teveel vata ( lucht element).

Netra tarpana bij hoge oogdruk liet in onze 8 maanden durende project het volgende zien:

Zodra de vloeistof is gegoten op de oogleden, maakt de cliënt knipperende bewegingen met zijn ogen. Overmatig Vata element komen eruit wat te zien is in de vorm van luchtbelletjes ( alsof er zeep aan de achterkant van de oogbol zit) Wij waren erg onder de indruk van dit gebeuren en gingen door met de behandeling totdat er geen luchtbelletjes te zien waren.

Ervaring cliënt bij Vata ophoping.

De cliënt ervaart de ghee in de ogen als gekoeld water dat steeds warmer wordt

Na de behandelingen zagen de ogen fris uit en het zicht werd helder. De ooglenzen irriteerden niet meer vanwege droge ogen.

Rode ogen

Geïrriteerde rode ogen ( teveel aan vuur element pitta) hebben wij met succes behandeld met geklaarde boter.

Na 5 behandelingen gedurende 5 weken waren de klachten volledig weg. Tijdens de 5e behandeling voelde de vloeistof niet meer scherp, maar koel en waterig.

Er kwamen veel tranen waardoor wij denken dat deze behandeling mogelijk de traanklieren ook stimuleren.

Nadat de oogklachten voorbij waren gingen wij door met de behandelingen.

Toen kwamen er angsten naar boven. Ervaringen en herinneringen uit het verleden van de cliënt werden hierbij verwerkt door ze uit te spreken na de behandeling.

Afgelopen jaar tijdens mijn training voor bachelor in ayurveda bracht ik deze ervaring ter discussie op de college en kwamen samen met mijn leraren tot verassende ontdekkingen.

De artsen in India met jarenlange ervaring hiermee legde het verband uit van de verschillende soorten Agni en Angsten.

Wij hebben verschillende soorten Agni’s in ons lichaam zoals in de dunne darm, in het hart, in de hersenen, in de ogen etc.

Ik realiseerde mij toen dat wij veel ‘ellende’ door middel van onze ogen naar binnen laten. Ook één van de redenen waarom ik nieuws vermijd over geweld etc. Details brengen alleen maar pijn en frustraties naar binnen bij de kijker.

Cataract

Ervaring met Cataract ook wel bekend als Staar en andere Kapha gerelateerde oogklachten ( teveel aan aarde element). Staar ontstaat door samen klontering van eiwitten en komt voor bij langdurig medicijn gebruik, diabetes, verwondingen e.d.

Cliënt ervaart de ghee als koud. Het prikkelt als zandkorrels in de ogen. De ghee wordt na enkele minuten troebel tot vuil. Wij halen dat eraf en vullen nieuwe heldere ghee. Na een korte tijd wordt ook deze troebelig tot erg vuil. Wij herhalen de behandelingen totdat de ghee helder blijft. Dit kan een aantal behandelingen vergen.

Na de behandelingen voelen de ogen steeds aangenamer aan.

Het is niet makkelijk om het zicht helemaal te verbeteren binnen een jaar. Dat heeft jaren onderhoud nodig. Wat fijn is dat droge ogen, geïrriteerde ogen etc met een 3 tal behandelingen aangenaam resultaat geven.

 

Indra Radjkoemar (Bachelor in Ayurveda)

Disclaimer: Wij ( mijn collega’s en ik) hebben deze behandelingen op ons zelf toegepast tijdens een 8 maanden durende project. Daarnaast hebben wij enkele voorbeelden uit de praktijk ook hierin meegenomen zodat de lezer een goed beeld kan vormen van alle 3 vormen oogklachten.

Voor het maken van een afspraak bel 070 4042000 / 06 14877557 of gebruik de ‘Book Online’ knopje op de website.