chakrasimage

 

Wat zijn chakra’s ?

Chakra’s zijn in spiraal vorm draaiende energiecentra in het mentale lichaam, waardoor energie stroomt naar de klieren en organen van ons fysieke lichaam.

Er zijn meerdere chakra’s waarmee er gewerkt wordt in spirituele groei om siddhies (= hogere geestelijk vermogens) te verkrijgen. Hier zal ik het hebben over de zeven belangrijkste centra, belangrijk in de zin van lichamelijke gezondheid.
Dit zevenvoudige systeem bestaat uit meerdere kleinere chakra’s, bijvoorbeeld in de handpalmen, dwarsdoorsnede van de vingergewrichten en de ogen.

Misvattingen 

Er zijn echter een tweetal misvattingen over chakra’s die ik eerst uit de weg wil ruimen voordat ik verder ga.

  1. Dat degene die zich met chakra’s bezighoud, uitsluitend met spiritualiteit bezig is. Dit hoeft niet noodzakelijkerwijs zo te zijn. Kennis over je chakras geven op de eerste plaats inzichten over je gezondheid, zowel fysiek als mentaal.  

 

        2. Er wordt soms gesproken over het openen van chakra’s. Ik ben tot nu toe nog geen levend mens tegen gekomen met dichte chakra’s. Er is alleen sprake van energetisch overbelaste chakra’s. Als jouw chakra’s dicht waren was je allang dood. Zelfs na de dood blijven chakra’s een tijdje open totdat de zielenenergie zich helemaal heeft teruggetrokken van het fysieke lichaam, omdat deze energiewielen de kosmische weg zijn van en naar het fysieke lichaam.

 

Kleine chakra’s

De zeven belangrijkste centra worden ondersteunt door een aantal kleine-chakra’s ook wel Nadis genoemd.

Om het lichaam in harmonie te houden in zijn geheel, met fysieke organen etc., moeten deze goed werken. Het merendeel van deze chakra’s bevinden zich in de vingertoppen, tenen etc. Die van de handpalmen worden ook wel gebruikt voor het sturen van kosmische energie.

Yoga, Tai-chi zijn bijvoorbeeld goede technieken om de werking van de mini-chakra’s te garanderen. Om psychische krachten of siddhi’s te ontwikkelen moet men eerst met de kleine-chakra’s gaan werken, omdat zij het grotere ondersteunen.

 

Het wortelchakra Muladhara

Mula betekent wortel en adhara ondersteuning.

De bija mantra is LANG.

Element is aarde en handeling: Hatha yoga

Stenen: Robijn, granaat, bloedsteen.

Heersers van deze chakra zijn o.a. Brahma, Ganesh, kubera, Lakshmi.

Meest waarneembare kleur: Rood

De wortel chakra is gelegen aan de basis van de wervelkolom, tussen de bekken (perineum) en wordt gesymboliseerd door 4 blaadjes. Het wortelchakra vormt het fundament voor het bijeenbrengen van alle lichaams energieën. De wortel chakra staat bekend als de regelaar van het eliminatie proces en is verantwoordelijk voor de mens- aarde verbinding.
Bijnieren, voeten, benen, botten, tanden en dikke darm worden door de wortelchakra ondersteunt.

Een zwakke verbinding met deze chakra kan de volgende klachten geven: over en/of ondergewicht, aambeien, artritis, kniepijn (slijtage) ischias, chronisch vermoeidheid, weinig wilskracht, gevoel van onvermogen, gedachten als: ik ben niet belangrijk of ik mag er niet zijn.

Men kan deze chakra in evenwicht brengen door de handen te vouwen in de mudra van de heilige klinker (zoals in de kom) en de aandacht te richten op de chakra op hetzelfde moment.

De stuit chakra Svadhisthana

Svad betekent zoet en dhisthana impliceert de werkelijke plaats.

Men zou het kunnen vertalen als: het verheerlijken van datgene wat je toebehoort. Svadhistana is gelegen ter hoogte van de stuit en wordt gesymboliseerd met 6 bloemblaadjes.

De bija Mantra is VANG.

Element is water en handeling: Tantra yoga

Stenen zijn Carneool, Maansteen.

De heersers zijn o.a. Indra, Varun en Vishnu.

Meest waarneembare kleur: Oranje
De tweede chakra wordt geassocieerd met seksuele energie. Deze chakra is voelbaar in de onderbuik, midden tussen de navel en de stuit. Deze chakra ondersteunt de eierstokken, testikels, baarmoeder, genitaliën, nieren, blaas en de bloedsomloop. Verstoring of verzwakking van deze chakra is verantwoordelijk voor frigiditeit, impotentie, blaasproblemen, nierklachten, onderrug klachten.

De zonnevlecht chakra Manipura

Manipura betekent letterlijk stad van juwelen. Deze chakra bevindt zich in de zonnevlecht en wordt gesymboliseerd door 10 bloemblaadjes gerangschikt van rechts naar links en staat voor verworvenheid.

De bija mantra is RANG Element: vuur en heeft geen specifieke handeling, aangezien het centrum betreft.

Stenen zijn gele citrien, gele topaas e.a. gele stenen.

Heersers zijn Surya en Agni.

Meest waarneembare kleur: Geel
Geassocieerd met macht, bevindt de derde chakra zich op het solair plexus niveau. Hij kan helaas ook gebruikt worden om persoonlijke macht uit te oefenen op anderen, omdat de solair plexus ook een belangrijk centrum voor telepathische overdracht van emoties en gevoelens is. Zo kan het ook bewust of onbewust als een zender gebruikt worden.

Deze chakra ondersteunt de alvleesklier, bijnieren, spijsvertering en spieren. Verzwakking van deze chakra geeft zweren, diabetes en spijsverteringsproblemen, emotioneel weerloos, machteloos en het gevoel uitgebuit te zijn.

Het hart chakra Anahata

Anahata betekent ongeschonden/ zuiverheid Anahata chakra bevindt zich ter hoogte van het hart en wordt aangeduid met 12 bloemblaadjes. Het hart chakra is de kelk van zowel vreugde als verdriet. Wanneer de energie in deze chakra in evenwicht is hebben we een gevoel van verbondenheid.

De bija mantra is YANG. Element is lucht en handeling is Bhakti yoga.

Stenen zijn roze kwarts, jade, watermeloen toermalijn en smaragd.

De heersers zijn Krishna, Lakshmi, Kama en Ishvara.

Meest waarneembare kleur: Groen (of Roze in bijzondere gevallen)
Je kunt met deze chakra een verbinding aangaan met anderen op een hoger niveau dan de zonnevlecht. Deze chakra heeft de potentie van onvoorwaardelijke liefde en kan je helpen om een sterkere verbinding met je ziel te maken. Hoe sterker je in verbinding staat met je ziel, hoe minder de behoefte om te ontvangen en meer behoefte om onvoorwaardelijk te geven. Liefde op zielsniveau. Je kunt dat doen door een visualisatie verbinding aan te gaan met je ziel in je hart centrum en vervolgens OM-chanten.
Visualiseer hierbij dat je hart door een universele, witte lotus wordt ondersteund.

Dit is overigens een goede oefening bij hartritme stoornissen etc. De thymus, longen, hart, pericardium, armen en handen worden door deze chakra ondersteunt.

Verstoring van de Anahata geeft astma, hoge bloeddruk, hart en vaatziekten, verdriet vasthouden, slachtoffergevoel, longkwalen en depressie. Kruin chakra en hartchakra verdienen beiden evenveel aandacht bij depressie vanwege het hart-brein verbinding.

De keel chakra Vishuddhi

Visshudhi betekent zuivering. Vertegenwoordigd door een lotus van 16 bloemblaadjes, staat de keel chakra voor expressie/uiting. De chakra van meningsuiting.

De bija mantra is HANG

Element Ether (geluid) en handeling is Mantra Yoga.

Stenen zijn Aquamarijn, lapis lazuli, Saffier en Turquoise.

De heersers zijn Ganga, Sarasvati

Meest waarneembare kleur: Turquoise

Als de keelchakra geblokkeert is kunt je moeite hebben met jezelf te uiten.
Dat kan ervaren worden alsof je de mond wordt gesnoerd en je datgene niet kunt zeggen wat je had willen zeggen. Sommige ziekten die verband houden met deze chakra zijn laryngitis en tonsillitis.

Deze chakra ondersteunt de schildklier, bijschildklier, schouders, nek, armen en handen. Een zwakke keelchakra geeft keelklachten, oorklachten, schildklierproblemen, verkoudheid, stijve nek. Openbare sprekers en zangers hebben over het algemeen een goed ontwikkelde keelchakra.

 Ajna chakra, het “derde oog”

Ajna betekent waarnemen / reiken.

Ajna chakra bevindt zich tussen de wenkbrauwen, de medula plexus. Deze chakra staat bekend als de intuïtie, het derde oog, het zesde zintuig en geestelijke waarnemer.

De bija mantra is AUM

Element is licht en handeling is Yantra Yoga.

Stenen die deze chakra zuiver houden zijn saffier, diamant, aquamarijn en herkimer diamant.

De heersers zijn Shakti en Shiva.

Meest waarneembare kleur: Sodalite (paars blauw)

Paranormaal begaafden werken meestal met deze chakra, maar het is altijd beter om alle chakra’s tegelijkertijd te ontwikkelen om onbalans te voorkomen.
De Ajna chakra ligt zeer dicht bij het centrum van de hersenen, de ogen en oren. Ook hypofyse en hypothalamus behoren tot het gebied van deze chakra.

Het is goed om deze chakra te gebruiken als verkenner. We maken gebruik van deze chakra naar de zoektocht in het verleden, heden en toekomst. Het opvangen van toekomstbeelden is mogelijk met deze chakra. De Ajna chakra ondersteunt de pijnappelklier en ogen.

Verstoring in deze chakra kan leiden tot fysieke blindheid, vermoeide ogen, wazig zicht, hoofdpijn en nachtmerries. Schizofrenie kan ook met deze chakra te maken hebben in combinatie met de keelchakra. Het zien en horen van stemmen uit andere dimensies/ niet aardse kanalen.

De kruinchakra Sahasara

Sahasarara betekent duizendvoudig.

Gelegen op de kruin vertegenwoordigd deze chakra duizend bloemblaadjes en wordt geassocieerd met zelfontplooiing en spirituele energie.

Bija mantra: geen.

Stilte

Element is ether en handeling Jnana Yoga

Stenen: diamant en amethist.

Heersers zijn Shiva en Varun.

Meest waarneembare kleur: Violetpaars
De constante aandacht van de creatieve kracht in het Universum is de beloning voor degene die deze chakra open houdt. Deze constante bewustzijn staat ook bekend als het Christusbewustzijn of kosmisch bewustzijn. Wilt u verbonden blijven met de energie van deze chakra mediteer dan in eenheid met de schepping.

Sahasrara ondersteunt de hypofyse, centraal zenuwstelsel en de hersenschors. Verstoring van deze chakra kan leiden tot het onvermogen om te leren, kan verwarring met zich meebrengen, apathie, zelfvervreemding, verveling en depressie.

Bija betekent zaad / bija mantra= de heilige vocaal
Een bija mantra is een heilige lettergreep die de chakra’s doen trillen op hun eigen frequentie, indien u gebruik maakt van de bijbehorende mantra, tijdens het focussen op die chakra.

 

Voor het bestellen van deze Chakra essences ga naar onze webwinkel

 

 

Copyright: Indra Radjkoemar