Familie-opstellingen

Vanuit onbewuste patronen kan het zijn dat je het leven van een ander leeft. Bijvoorbeeld: je kreeg op een te jonge leeftijd de verantwoording over een ouder, terwijl je toen nog kind had moeten zijn.
Dat gaat door ook als je volwassen en uit huis bent. Je voelt de zware last en verantwoordelijkheid. Zonder dat je het in de gaten hebt, ben je onbewust de moeder van je moeder of de vader van je vader. Je staat op de plek van een van je ouders i.p.v. op de plaats van een kind. Je draagt de verantwoordelijkheid van een hele familie of generatie en werkt ongeziene situaties uit in de vorm van ‘pech’ zonder dat je er met je verstand bij kunt.

Systemisch werk

Systeem-opstellingen zijn een psychosomatische vorm van psychologie waarbij de familie wordt opgesteld in een veld van het ‘niet-weten’. Relatieproblemen, financiële tegenvallers, ziekten en angsten worden duidelijk, klaar om gezien te worden, zodat de verstrikkingen losgeweekt kunnen worden uit het familiesysteem.

Er is nu een nieuwe, krachtige methode van opstellen ontstaan: stille opstellingen, waarbij inderdaad nauwelijks woorden worden gebruikt. Deze opstellingen raken diep tot in de onderstroom van het familiesysteem, door voorbij te gaan aan het mentale proces, direct tot aan het emotionele niveau.

Op deze manier kun je oordeelvrij kijken naar dat wat er is. Dit is een prettige manier om familiesystemen ‘schoon’ te maken van oude wonden, zoals seksueel misbruik, financieel misbruik en machtsmisbruik, zonder alles in detail te benoemen. Eenvoudigweg door samen te voelen en te ademen door het systeem heen, raken de verstrikkingen al los.

Hoe het in de praktijk werkt

Een stille opstelling, ook wel zielsreis genoemd, kan individueel en in een groep gedaan worden. Breng jij een vraag in, dan worden deelnemers uitgenodigd om jouw systeem in kaart te brengen. Zodra het systeem is ingebracht, beginnen de patronen te ‘leven’ en zie je herkenningspunten van je familie in de mensen die zijn opgesteld; dat zijn voor jou veelal vreemde mensen, die niets van je familiegeschiedenis weten.

Hier is kennelijk een Alwetend veld aan het werk. De oprichter Bert Hellinger zei ooit: ‘Ik begrijp het niet. Probeer jij het ook niet te begrijpen. Voel en adem. Het werkt. En daar gaat het om.’

Gezondheidsopstellingen (ziekten en organen)

Wij leven nu in een tijd waarin het wegwerken van ziektesymptomen niet genoeg is. Er is de laatste jaren dan ook meer en meer belangstelling voor diepere lichaams- en geestesprocessen. En al te vaak hebben we gezien dat het wegwerken van symptomen enkel tijdelijk uitstel is: ze komen weer terug, al dan niet in een andere vorm.

In een systemisch perspectief kun je kijken naar ziekten en hun onbewuste uiting van patronen uit de familiegeschiedenis. Het woord erfelijkheid gaat veel verder dan het voortzetten van fysieke klachten uit één generatie. Hoe vervolgt iemand, onbewust, het lijden uit zijn familiesysteem? Wat is de systemische ‘boodschap’ in een symptoom?

Opstellingen zijn geen behandelingen. Een opstelling geeft inzicht in de beperkingen.

Organisatie-opstellingen

Zijn er problemen op het werkplek of wil je liever iets anders, dan kan het interessant zijn om in een opstelling (constellatie) te kijken hoe en waar je staat in verhouding tot je collega’s en werkgever.

Ook van belang in een organisatie-opstelling: met welke intentie nam je de baan aan, en klopt dat met je intentie nu? 

Relatie-opstellingen

Relaties zijn spiegels waarin wij steeds reflecteren. Klopt de plek waarin je binnen een relatie staat niet helemaal, dan worden ook minder leuke reflecties uitgezonden… Ga dus de uitdaging aan en bekijk de plek waar je staat in je relaties.

In de praktijk zijn individuele sessies mogelijk.

Bij opstellingen in de praktijk kwamen dit soort thema’s aan de orde: 
 
* Diabetes
* Overgewicht ( orgaan opstelling bijv. schildklier en lever gal)
* Aantrekken van het zelfde soort ‘probleem’ relaties
* Depressie
* Bloedverontreiniging.
* Weerstand tegen medicijnen?
* Migraine.
* Mijn vader mag niet in de buurt van mijn kinderen komen. (Mannen met een nare ervaring met hun vader, klampen zich zó sterk vast aan hun eigen kinderen, dat het ze kan benauwen. Het trauma verwerken is de minst leuke, maar wel een verstandige keuze.)
* Mijn partner ‘ziet’ mij niet. (Onbewuste patronen, bijvoorbeeld ongeboren kinderen, komen meestal tevoorschijn bij zulke opstellingen, die ‘gezien’ willen worden en dan duidelijk tussen partners gaan staan, zodat die elkaar onder één dak toch ‘kwijtraken’.)
* Ik voel mij niet gezien door mijn familie. (Hier komen de patronen tot leven van wie de verantwoordelijkheid op zich heeft genomen.)
* Ik heb het gevoel dat iemand naar mij kijkt als ik slaap. (Dit komt vooral voor bij kinderen die hun beschermer of iets anders kunnen waarnemen.)
* Ik wil mijn moeder nooit meer zien. (Veel vrouwen willen niet zijn als hun moeder. De ervaring laat zien dat ze onbewust juist precies zo worden, zolang het trauma niet is gezien.)
* Waarom krijg ik onterechte rekeningen en heb ik altijd bonje met instanties? (Rust er een schuld op een achternaam? Iedereen die de naam draagt, moet eraan bijdragen. Deze karmische cirkel kan doorbroken worden d.m.v. acceptatie van de bloedlijnschulden.)
* Waarom word ik niet geaccepteerd door een van mijn ouders? (Buitenechtelijke kinderen lijden meer dan wij beseffen.)
* Waar blijft de koper van mijn huis? (Soms houdt de eigenaar zich emotioneel krampachtig vast aan zijn huis, terwijl hij dat vanuit zijn verstand probeert te verkopen.)
* Waar komt deze armoede vandaan? Waarom moet ik elk dubbeltje 2 keer draaien voordat ik uitgeef? (Heel interessant onderwerp voor nakomelingen van slaven en contractarbeiders.)
* Wat staat tussen mij en mijn passie. Waarom verdien ik niet genoeg met datgene wat ik graag wil doen? (Angst voor succes, zelfsabotage komt aan het licht.)
* Hoe zet ik mijn briljante idee om in een onderneming? (Toekomstvisie/future mind doet een idee opleven, en kan in praktijk worden gebracht.)
* Geen levenslust. De zin van het leven vinden. Ongeziene voorouders of/ andere overledenen in jouw energieveld die jou dingen laten doen die je niet wilt.

Ook persoonlijk was en is het mij een groot genoegen om inzicht te helpen krijgen op deze vragen.

Na alle ervaringen met opstellingen tot en met 2017, kwam ik erachter dat een opstelling veel sneller, krachtig en zuiver zijn werk doet als wij de generatie energie om raad vragen ipv de mensen om ons heen. Ipv te focussen op de problemen, focussen wij op de emotie van de voorouder, die is achtergebleven bij de volgende generatie.

Deze methode heb ik toen verder ontwikkeld, geïnspireerd door mijn voorouder kennis. Hiermee maken wij lange opstellingen korter doordat wij niet focussen op bijvoorbeeld: wie het gedaan heeft, waarom hij het gedaan heeft en wat vinden wij ervan?

Wij gaan bij de 7 generatie methode veel dieper dan het oordeel en zakken in het familie-geweten, cultuur-geweten of zelfs in het land-geweten zodat de emoties waaronder de cliënt lijdt, bewust gevoeld kan worden. Na 2 minuten laat het gevoel jou los.

Bewust voelen is erkennen. Hierdoor laat het probleem jou los i.p.v. dat jij een probleem moet loslaten, want het laatste is onmogelijk. Wat jij wilt loslaten, houdt je nog vaster in de greep. Het eerste is een wijze optie. Jezelf zodanig in de energie opheffen, zodat het probleem van je afglijdt, zoals druppels water vanaf de huid van een dolfijn.

Jaren heb ik regressie therapie, hypnose en geleide meditaties gegeven, waarin je naar binnen gaat en een situatie herstructureert. De generatie opstellingen hebben dat allemaal doen verbleken. Dat is de reden waarom regressie en hypnose voor mij een gepasseerde station is. Ik ga verder. Wil jij mee?

Bel 06-148 77 557 of mail naar shivani.ayurveda@gmail.com voor een krachtige individuele 7 generatie -opstelling.

Indra